Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 24.05.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 1
Autorul articolului: Florina Dobos
Titlul articolului: Romii au boicotat fondarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/romii-au-boicotat-fondarea-facultatii-de-teologie-ortodoxa-226192.html


"Suntem oameni, e absurd să iei casele, să le donezi bisericii. Sunt multe biserici şi locuri unde te poţi ruga. La câţi bani face biserica... Nu cred că nu aveau bani să-şi cumpere o bucată de pământ. Ce ortodocşi suntem? Oricum, atitudinea asta nu ţine de religie"

Doriana

Studentă la sociologie

Aproximativ 50 persoane, adică în principal romi şi studenţi, au organizat un protest împotriva punerii pietrei de temelie a noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Ceremonia a fost condusă de noul mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Andrei Andreicuţ. Noua facultate va fi ridicată pe strada Coastei, pe locul unde, până acum câteva luni, se afla o colonie ilegală de romi. Persoanele care locuiau acolo au fost mutate în nişte case pe strada Cantonului, lângă groapa de gunoi de la Pata Rât. Protestatarii nu au fost lăstaţi de jandarmi, mascaţi şi poliţişti să treacă , să ajungă pe platoul unde era oficiată slujba de sfinţire a pietrei de temelie.


"La exterminare"

„Ne-aţi trimis la exterminare în Pata Rât, unde dacă aprinzi o brichetă se aprinde tot. Locuim în condiţii inumane", a spus un protestatar rom. La rândul său, unul dintre studenţii protestatari a spus: „Nu întrerupem manifestaţia, doar asistăm la un eveniment public. Suntem simpli cetăţeni. Nu ne convine că au fost deportaţi în condiţii inumane. Îi rasializăm, chiar dacă susţinem că nu vrem asta. Locuiesc acum în apartamente de 15 mp şi în unele cazuri vorbim de două, trei generaţii, copii, părinţi, bunici. Le-au făcut un contract fals în care era se spune că e vorba de apartamente cu două camere, baie, gresie, faianţă. Nu e aşa. Nici contract pentru utilităţi nu au, plătesc totul la comun şi sunt ameninţaţi permanent cu debranşarea", a spus George, student la Istorie şi Sociologie.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.